In 5 stappen naar een hogere verbondenheid op de hybride werkvloer

09 juni 2021 ·2 min read time

Succesvol hybride werken begint bij verbinding. Maar hoe verbind je collega’s die thuiswerken met de mensen die op kantoor zitten?


Succesvol hybride werken begint bij verbinding. Maar hoe verbind je collega’s die thuiswerken met de mensen die op kantoor zitten? Naomi Queeckers, HR Consultant en experte werkomgeving bij USG Professionals, vertelt hoe je in vijf eenvoudige stappen de fysieke afstand kan verkleinen.

Voor we van start gaan, is het belangrijk op te merken dat de vijf stappen door elkaar kunnen lopen. Uiteraard kan je beginnen met het eerste niveau, om zo geleidelijk aan op te bouwen en de verbondenheid te versterken.

 

1. Bewaak je bedrijfscultuur

Het succes van een organisatie is dikwijls gekoppeld aan de bedrijfscultuur. Omdat de bedrijfsvoering zich nu vooral online afspeelt, dreigt de meer onbewuste cultuurnorm te verdwijnen.

De waarden van je organisatie moeten ook in deze nieuwe situatie een concrete invulling krijgen. Geef mensen concrete handvaten over hoe zij thuis en in een digitale werkomgeving de purpose van de organisatie kunnen naleven. Zorg er verder ook voor dat alle initiatieven die je neemt om de verbondenheid te versterken, nauw aansluiten bij de normen en waarden van je organisatie.

2. Betrek je medewerkers

Verbondenheid begint bij de intentie om elkaar te willen blijven zien en elkaar te blijven opzoeken. In de formele, maar vooral in de informele zin. Zoals: de virtuele koffiemomenten, de wekelijkse vrijdagnamiddagborrel, … Eer deze kleine bijeenkomsten, want ze hebben een grote impact op het werkgeluk en het samenhorigheidsgevoel van je werknemers.

Kom je inspiratie te kort? Betrek je medewerkers dan bij het proces. Vraag hen om ideeën aan te brengen, die de verbondenheid kunnen verhogen. Je personeel is nog altijd de belangrijkste asset binnen je organisatie. En als je daar oog voor hebt, volgt de rest bijna als vanzelf.

3. Boost de motivatie

Een valkuil van meer werken op afstand, is dat overleg vooral heel feitelijk en functioneel wordt. Uit onze bevraging is echter gebleken dat mensen de nood hebben zich gesteund en gehoord te voelen, en dat ze het appreciëren wanneer hun leidinggevende even de tijd neemt om polshoogte te nemen. 

Op teamniveau is het belangrijk aandacht te hebben voor de grote én kleine successen die samen gerealiseerd worden. Zo leidt het vieren van goede resultaten en gemeenschappelijke doelstellingen die behaald werden, tot een hogere motivatie en betere productiviteit. 

4. Uit je waardering

Er bestaat geen fijner gevoel dan het gevoel dat je gewaardeerd wordt. Sterker nog, werknemers die regelmatig waardering krijgen, voelen zich meer betrokken en vertonen minder ziekteverzuim.

Aarzel dan ook niet om je appreciatie te uiten. Stuur een geschenkje per post, trakteer op chocolade of andere lekkernijen, … of geef eens een ‘ouderwets’ compliment. Neem hier bewust tijd voor – en verlies medewerkers die meer op de achtergrond werken en daar veel werk verrichten niet uit het oog.

5. Wees creatief

Dat we minder vaak op de fysieke werkvloer vertoeven, hoeft niet noodzakelijk te betekenen dat we niet verbonden kunnen zijn. Installeer (outdoor) ontmoetingsplekken, waar je werknemers op een veilige manier kunnen samenkomen en socializen. Organiseer walk-talks, waarbij je al wandelend met elkaar belt, of neem samen deel aan challenges, zoals Mei Plasticvrij en De Roze Mars van Think Pink.

Een originele manier om de mentale weerbaarheid van je medewerkers te versterken, is het inlassen van uren waarop niet gewerkt mag worden. Bijvoorbeeld: leg iedere vrijdag om 16u het werk neer. Of: las een verplichte pauze in. En vraag je teamleden om een foto te nemen van hun ontspanningsmoment, als ‘bewijs’.

Benieuwd naar meer inzichten over de werkcultuur van morgen? 

Ontdek onze whitepaper