DPG stapt over van kantoorgebouwen naar connecting places

10 juni 2021 ·2 min read time

Hoe faciliteert DPG Media de werkcultuur van morgen? We vragen het aan Stijn Van den Acker, die er de facility in goede banen leidt.


Van nieuws- en tv-studio’s, tot radiovloeren, een drukkerij, redacties en telecomkantoren: een meer diverse werkvloer dan die van DPG Media vind je niet snel. Hoe faciliteert deze mediagigant de werkcultuur van morgen? We vragen het aan Stijn Van den Acker, die er de facility in goede banen leidt.

Hoe tekende DPG de voorbije maanden de krijtlijnen uit voor de terugkeer naar de werkvloer? 

Dat gebeurde op basis van de noden en wensen van de werknemers. Vooreerst hebben we tijdens de lockdown maandelijks een check-up gestuurd. Hoe gaat het met iedereen? Is alles in je home office aanwezig? Is er info die je ontbreekt? Daarop kwam veel respons en zo konden we constant bijsturen.

In een volgende fase vroegen we keypersonen om op hun werkvloer de temperatuur op te nemen. Dat was de beste aanpak, want de noden op een radiovloer zijn helemaal anders dan bij een IT-afdeling. Hoe ziet elk team de fysieke heropstart van het werk en wat zijn de learnings uit de lockdown? Die input vormt de basis voor onze terugkeerstrategie.

Wat waren de belangrijkste conclusies en hoe ga je ermee aan de slag?  

Enerzijds dat mensen in de toekomst vaker willen thuiswerken, vooral voor concentratiewerk. En anderzijds dat er een grote noodzaak is aan connectiviteit. Onze medewerkers missen elkaar, telewerk elimineert de infomele prikkels te veel.

Op basis van deze inzichten zullen we een hybride werkschema invoeren voor het personeel en stappen we over naar activity based working, met een grote focus op verbondenheid. Onze vestigingen worden connecting places, waar je heen gaat omdat je ‘goesting’ hebt om samen te werken. 

Verbondenheid creëren op een hybride werkplek, hoe pakken jullie dat aan?

Virtueel stonden we al vrij ver: werken in de cloud, meetingrooms die goed uitgerust zijn voor conference calls, werken met gemeenschappelijke documenten, laptops en smartphones voor wie daar professioneel nood aan heeft … 

De grootste uitdaging is nu om de bestaande werkruimtes flexibel te maken, maar toch nog voldoende persoonlijk. Niemand wordt warm van een innovatieve werkomgeving waarin je je plek niet vindt. We moeten onze facilities goed afstemmen op de noden en gebruiksvriendelijk maken, bijvoorbeeld via een efficiënt boekingssysteem, zodat alles in orde is bij aankomst en iedereen zich welkom voelt.  

We voorzien ook faciliteiten waar collega's op een natuurlijke manier met elkaar worden verbonden. Zo richten we het bedrijfsrestaurant gezellig in, zodat die ruimte buiten de lunchtijd wordt gebruikt om te vergaderen, individueel te werken aan je laptop of voor wat informele ontspanning. Zo verbind je ook collega's van andere afdelingen met elkaar. 

En ten slotte zetten we in op groepsactiviteiten en verbindingsmomenten, zoals de stappenchallenge die momenteel loopt, of onze pop-upeventlocatie die de teams kunnen boeken om coronaveilig samen te komen. 

Facility management draait vandaag om meer dan de praktische ondersteuning van bedrijven. Hoe zie jij je job evolueren?

Facility management evolueert van een uitvoerende naar een meer proactieve job, waarbij je nadenkt over hoe je zal werken in de toekomst. Hoe evolueert onze werkcultuur en hoe ondersteun je die het best? Om die vraag te beantwoorden werken onze afdelingen samen, vaak ook met experten in het werkveld. De cultuur om inzichten te delen is gegroeid. 

We worden ook steeds bekwamer in het hospitality-verhaal, waarbij we nadenken over hoe we van de werkvloer een totaalbeleving maken. En we zetten in de toekomst nog meer in op telewerk. Mensen willen werken van thuis uit, vanop de trein en vanuit een chaletje in Zuid-Frankrijk. Het is een mooie uitdaging om dat allemaal even vlot te laten verlopen. 

Benieuwd naar meer inzichten over de werkcultuur van morgen?

Ontdek onze whitepaper.