Deze checklist helpt je werken aan je ideale freelance portfolio, zodat je aan de slag blijft met een positieve drive!
Elke freelancer kent het: je krijgt een opdracht aangeboden, maar warm word je er niet van. De twijfel slaat toe. Je hebt wel wat tijd in je agenda en het is een mooie extra inkomst, maar eigenlijk sluit de opdracht niet echt bij je aan. Hoe bouw je aan een portfolio dat matcht met jouw talent?
Klanten weigeren is voor freelancers niet evident. Je weet immers nooit wanneer de volgende opdracht je pad kruist. Maar op de lange termijn is de keuze van je opdrachten bepalend voor je motivatie. Want wie zelfstandig werkt, staat helemaal zelf in voor zijn of haar traject.
Deze checklist helpt je werken aan je ideale portfolio, zodat je aan de slag blijft met een positieve drive!
Tip 1: Ken je talent en je doelen
Als freelancer kies je voor je passie en voor je talent. Je beschikt over een expertise en vaardigheden waar veel nood aan is. Maar na verloop van tijd houd je die talenten soms niet meer helder voor ogen en durf je wel eens te vergeten waarom je ooit als freelancer bent gestart. Begin daarom met het opsommen van je unique selling points. Waarmee kan jij je van de anderen onderscheiden?
Sta even stil bij je grootste talenten en denk na hoe je ze verder wil ontwikkelen door concrete doelen te formuleren. Maak ook een overzicht van het soort opdrachten dat je hierbij kan helpen. Het realiseren van je doelen geeft je ongetwijfeld voldoening. En net deze positieve energie heb je nodig om een volgende uitdaging aan te gaan.
Tip 2: Experimenteer
Ben je net gestart als freelancer, of zit je in de knoop met welke projecten of sectoren bij jou passen? Neem dan verschillende opdrachten aan en experimenteer.
We horen de vraag al komen: “Moet ik dan toch op alles ja zeggen?” Bij een opstart of grote onzekerheid is dat tijdelijk géén slecht idee, want het geeft je de kans om jezelf te leren kennen en te vergelijken welke opdrachten je een boost geven.
Stel jezelf de volgende vragen:
- Waar liggen mijn interesses?
- Wat brengt me in een flow?
- Wat geeft me energie?
- Waarom vind ik die ene opdracht duidelijk leuker dan de andere?
Vertrouw bij je selectie vooral ook op je buikgevoel.
Tip 3: Blijf trouw aan jezelf
Heb je duidelijk voor ogen waar je naartoe wil? Laat je dan niet van de wijs brengen door een tegenslag of een afwijkende mening, zelfs niet van iemand die je nauw aan het hart ligt. Vertrouw op jezelf en kies voor de opdrachten waar jij je het best bij voelt, ook al zijn die misschien moeilijker en soms zelfs minder winstgevend. Alleen zo bouw je aan een klantenbestand dat matcht met wie jij bent.
Tip 4: Verleg je grenzen
Treed af en toe zeker ook uit je comfortzone en ga uitdagingen aan die je moeilijk lijken. Zo zal je erin slagen om je skills te verdiepen. Wie weet, ontdek je zelfs nieuwe talenten die je een extra positieve boost geven.
Tip 5: Know your why
Stel jezelf de vraag waarom je ‘ja’ zou zeggen. Als je weet wat je drijfveer is om projecten te aanvaarden, kan je makkelijker aftoetsen of een opdracht binnen dat plaatje past. Uiteindelijk komen de beste resultaten voort uit een doelgerichte motivatie.
Toch nog twijfel? Dan komt de eerdergenoemde ‘experimentele fase’ wellicht van pas.
Tip 6: Klikken met de klant
Niet elke klant moet je beste vriend zijn, maar een positieve samenwerking is wel van groot belang. Heb je écht moeite met de persoonlijkheid of werkwijze van je klant? Kies dan voor je gemoedsrust en laat de opdracht aan je voorbijgaan. Want ook de relatie met de opdrachtgever bepaalt of je achter een opdracht kan staan.
Op zoek naar boeiende uitdagingen die matchen met jouw talent?
Download USG Easy en ontdek topopdrachten binnen je vakgebied